Leeuwarden-Fryslân 2018 galmt wereldwijd door de ether.

Leeuwarden-Fryslân 2018 galmt wereldwijd door de ether.

Vaak verstopt op zolders, maar ook in compacte radiostudio’s zoeken honderden Friese radiozendamateurs regelmatig contact met onbekenden in de ether. ,,CQ, CQ. This is Pappa India 4 Echo Charlie Charlie”, roept Roel Pot om. LF2018-project HAMECC2018 zorgt ervoor dat radiozendamateurs wereldwijd contact zoeken met ECC: European Capital of Culture 2018.

In diverse kranten was dit te lezen.

,,CQ, CQ. Dat betekent: I seek you”, legt voorzitter Fokko Piekema van HAMECC2018 lachend uit als hij mijn vragende blik ziet. Vele codes en afkortingen vliegen door de warme zolderstudio van de Friese Radio Amateur Groep op bedrijventerrein de Hemrik in Leeuwarden. Beneden aan de muren hangen tientallen QSL-kaarten met codes. ,,Dat zijn kaartjes die radiozendamateurs elkaar sturen om hun radioconnectie te bevestigen. Die code is hun roepnaam in de ether.”
,,Hello Pappa India 4 Echo Charlie Charlie. This is Lima Alfa 2 Uniform Juliett Alfa,” beantwoordt iemand de oproep. Hij is goed te horen. Enthousiast pakt Pot zijn microfoon. ,,Hello Lima Alfa 2 Uniform Juliett Alfa, I’m Roel, from the north of The Netherlands and we organise a special event, because we’re European Capital of Culture in 2018.”
Vaak duren de conversaties niet veel langer, maar de Noorse radiozendamateur Ketil heeft wel zin in een praatje. ,,That’s nice to hear, Roel. And I’ve seen that the weather is very nice at the moment in Holland. Here is a lot of wind.” Deze gesprekjes vindt Pot, die al ruim dertig jaar radiozendamateur is, het leukst. ,,Dizze simmer sil ik mei de kamper nei Noarwegen. Ik sjoch altyd om my hinne oft ik ek grutte antennes fine kin. Ketil syn gegevens skriuw ik op. Miskien gean ik wol by him del.”

 

Speciaal voor LF2018 hebben de Friese radioverenigingen het evenement HAMECC2018 in het leven geroepen: een 11-stedenmarathon in de ether. ,,Iedere maand staat een van de Friese steden, met eigen roepnaamcode, centraal. Wereldwijd kunnen radiozendamateurs contact met ons leggen en zo elf QSL-certificaten verzamelen”, vertelt Piekema. ,,QSL-kaarten van bijzondere evenementen zijn erg gewild.” In de Blokhuispoort in Leeuwarden wordt de hoofdstudio ingericht. ,,Iedere gecertificeerde radiozendamateur kan ons daar óf thuis helpen met het leggen van radioverbindingen. Natuurlijk is iedereen ook welkom in de studio om meer over onze passie te weten te komen.”

Gecertificeerde radiozendamateurs gezocht
Toen bekend werd dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zou worden, was Martin Bak resoluut. Hij vond het een uitstekende gelegenheid om de Friese radiozendamateurs op te trommelen om samen een grote activiteit te organiseren. ,,We kunnen in 2018 wel wat hulp gebruiken”, zegt initiatiefnemer Martin Bak van HAMECC2018. ,,Gecertificeerde radiozendamateurs die het leuk vinden om speciaal voor dit LF2018-project radioconnecties te maken, kunnen zich aanmelden, maar natuurlijk zetten we ook andere enthousiastelingen graag in.”
Bak werkte jarenlang op zee en zo raakte hij geïnteresseerd in Morse. In een van de kleine studio’s van de Friese Radio Amateur Groep laat hij zien hoe het werkt. Korte en lange piepjes volgen elkaar snel op. De lengte van de piep staat voor een letter van het alfabet. ,,Door de jaren heen leer je de piepjes steeds beter onderscheiden en weet je op een gegeven moment ook welke combinaties van piepjes logisch zijn.”

Ook al is het in deze tijd van digitale communicatiesystemen niet meer noodzakelijk om met elkaar te communiceren via Morsetaal of via radiokanalen, toch behoudt het ook anno 2017 zijn charme vindt Bak. Hij is specialist in Morse, maar heeft ook wel ervaring als radiozendamateur. ,,Voor iemand die daar ontvankelijk voor is, is er altijd wat te beleven in de ether. Zo hoorde ik jaren geleden iemand uit Brazilië roepen speciaal naar Nederland. Ik zocht toen contact met hem. Hij bleek een Nederlandse bisschop te zijn, die al vele jaren in de binnenlanden van Brazilië werkte. Een missiezuster uit Nederland zou de volgende dag naar hem afreizen, maar hij moest op het laatste moment een wijziging in het reisschema doorgeven.” Bak praat over zijn passie met stralende ogen. ,,Of ik zo vriendelijk zou willen zijn om het reisbureau van de missie te bellen en de boodschap door te geven. Dat lukte en ik kon hem dat een poosje later melden. Dat zijn toch leuke anekdotes om te vertellen?”

 

Bron: http://2018.eu/nl/nieuws/leeuwarden-fryslan-2018-galmt-wereldwijd-door-de-ether

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *